MrJazsohanisharma

Bloggera Radyo Müzik ekleme




Sitelerimize - bloglarımıza nasıl müzik / radyo ekleyebiliriz?

Daha hareketli, bizi daha fazla yansıtan bloglarımız olmasını kim istemez ki? İşte bu yazımızda da blogumuzun/sitemizin başarılı bir şekilde müzik yayını yapabilmesini sağlayacak araçlardan bahsedeceğiz. Bu araçlar sayesinde artık blogunuz/siteniz ziyaretçileriniz tarafından ayrıca müzik dinlemek için de gelinebilen bir yer olacak. Hadi hemen başlayalım!

Konuyla ilgili araştırmalar yaptığınızda oldukça fazla bilgiler bulacaksınız. Daha önce başka sayfalarda gezdiniz va kafanız karştıysa onların hepsini unutun. En başarılı iki müzik ekleme aracını burada size sunacak ve sitenizde en kolay müzik yayını yapmayı anlatıyor olacağız. Aşağıdaki iki müzik aracından dilediğinizi kullanabilirsiniz. İşte o müzik ekleme araçları:




1. Mixpod




mixer
Adını Ipod görünümüyle yayınladığı müzik çalarlardan alan Mixpod alanındaki en başarılı müzik yayını araçlarından biridir. Youtube altyapısından müzikleri çekmektedir ve bu nedenle telif hakları konusunda sorumluluğu youtube'a yükler. Youtube üzerinde hemen her parçayı bulabileceğinizi düşündüğümüzde de size bir yere mp3 müzik yükleme zahmetine sokmaksızın kolayca şarkı ekleme imkanı sunar. Yukarıdaki resimde seçebileceğiniz 7 farklı müzik çaların resmine yer verdik, bunlardan dilediğinizi seçme imkanına sahipsiniz.

Sitenin işleme mantığ şu şekildedir. Üye olursunuz ve bir müzik listesi oluşturursunuz. Oluşturduğunuz bu listeyi sitenizde yayınlamak için bir de müzik çalar oluşturur ve onun kodlarını alırsınız. Aldığınız üyelikle birlikte daha sonra istediğiniz zaman listenizdeki müzikleri değiştirebilir, yeni müzikler ekleyebilirsiniz.

Eğer sitenize mixpod tarzı bir müzik çalar eklemek isterseniz izleyeceğiniz yollar şu şekilde:

http://www.mixpod.com/create-playlist.php sayfasına gidip 1 numaralı açılmış olan "1. Add Music" sekmesi altında önce müzik listemizi oluşturuyoruz. İstediğiniz müziklerin-şarkıların adını ilgili arama kutusuna yazıp arayabilirsiniz. Oradaki oynatma butonu ile şarkıyı test amaçlı dinleyebilirsiniz. Eğer doğru şarkı geldiyse ve şarkıyı beğendiyseniz hemen şarkının yanındaki + butonuna basarak ilgili müzik parçasını listenize eklemiş oluyorsunuz. Eklenen müzikleri sayfanın sağ alt kısmında göreceksiniz. Eklenen parçaları ise tutup sürükleyerek kendi aralarında bir sıralamaya sokabilirsiniz.

Listeniz için şimdilik yeterli parça ekledikten sonra şimdi de sırada müzik çalarımızı oluşturmak var. Bunun için 2 numaralı sekmeye yani, "2. Customize" sekmesine geçiyoruz. Burada "Skins" başlığı altında müzikçalar arayüzümüzü seçip ardından da "Colors & Styles" ile renk ve biçimleri, "Settings" ile de detaylı ayarlarımızı yapıyoruz.

Daha sonra da 3 numaralı "3 Save Playlist" sekmesine geçip müzik çalarımıza "Playlist Title" kısmına bir müzik çalar adı verip, istersek diğer opsiyonel alanları doldurup Save (get code) butonuna basıyoruz.
radyo

Henüz sisteme üye olmadığımız için sistem bizi üyelik sayfasına götürecek. Bu sayfada mail, şifre, doğrum tarihi vb bilgileri girdikten sonra açılan sayfada "Embed Code" sekmesine tıklıyoruz. İşte blogumuza/sitemize ekleyeceğimiz kodları gördünüz. Bu kodları kopyalayıp blogumuzda/sitemizde görünmesini istediğimiz yere yapıştırıyoruz. Kodları nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız sayfanın alt kısmında yer alan kısma bakabilirsiniz.

2. SCM Music Player

mixer2
SCM Music Player, yani SCM Müzik Çalar da alanındaki en başarılı müzik çalarlardan biridir. Bu müzik çaları ise blogunda/sitesinde müzik çalarını en üst kısımda kullanmak isteyenler kullanabilirler. Özellikle sitelerde yer alan radyo sistemlerinin de sitenin en üstünde yer aldığını düşündüğümüzde özellikle radyo yayını gibi yayın yapmayı düşünen site yöneticileri için bu araç daha uygundur. SCM de aynı şekilde mixpod gibi oldukça başarılı, kolay kullanılabilir bir araçtır. SCM'de parçalarınızı youtube'dan ekleyebileceğiniz gibi aynı zamanda internet ortamına yüklenmiş mp3 formatlar da listeye eklenebilmektedir. Bu şekilde kendize özgü ya da hiçbir yerde bulunmayan parçaları da listenize dahil edeblirisiniz.



Eğer sitenize SCM Müzik Çalar eklemek isterseniz hemen işleme başlayalım:

1. Öncelikle http://scmplayer.net/ sayfasına gidelim. Anasayfada hemen "Choose Skin" başlığı altında müzik çalarımızın görüntüsü ile ilgili seçimi yapıp "Next" butonuna tıklayalım.

2. Sırada "Edit Playlist" başlığı altında oynatma listemizi oluşturmak var. Burada da "Song Title" alanına parçamızın adını yazdıktan sonra, "Song URL" alanına da o parçanın youtube adresini ya da doğruda mp3 adresini yazabiliriz. Eğer 10 adetten fazla parça ekleyeceksek "Add More Song" butonu ile daha fazla parça için yer açabiliyoruz. Şarkılarımızı yerleştirdikten sonra yine "next" butonuna tıklıyoruz.

3. "Configure Setting" kısmına geçmiş oluyoruz. Bu kısımda da, "otomatik çalma" , "ses düzeyi" , "sayfa yerleşimi" gibi çeşitli ayarları girdikten sonra "Done" butonuna tıklıyoruz ve işlem tamam. Butona tıklamamızla blogumuza/sitemize ekeyeceğimiz kodları site bize veriyor.



Not 1: SCM'de üyelik özelliği bulunmamakta. Ancak oluşturduğumuz bir listeyi düzenlemek için her seferinde yeniden liste oluşturmaya da gerek yok. Bunun için anasayfadaki "Import Profile" butonuna tıklayıp bize verilen kodu ilgili alana girdiğimizde tüm ayarlarımızın korunduğunu ve bunun üzerinden yeniden düzenleme yapabileceğimizi görebiliriz.

Not 2 (blogcu.com üyeleri için): Eğer "Placement of Player Bar" yani müzik çubuğunun konumu "top" (yukarı) olarak seçili olursa kodun yapısı gereği müzik çubuğu blogcunun "blogbar" adı verilen blog çubuğunun da üzerinde çıkmakta. Bu da aslında blogumuz için bir uyumsuzluk söz konusu meydana getirmekte. Çünkü blogcu, en üstteki ince hattı kendi için ayrımış durumda, site içeriği ise hemen onun altından başlıyor. Böyle bir durumda blogcu için genel bir kural ihali olduğunu düşünmesek de yine de blog sağlayacımızın hakları ve görünüm açısından bu müzik çubuğunun sayfanın en altında yer almasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bunu sağlamak için yapmanız gereken "Placement of Player Bar" kısmında "Bottom" (Alt) şıkkını seçmektir.

Uygulama: Edindiğiniz Kodları Sitenize Ekleme

Eğer edindiğiniz sohbet kodlarını sitenize nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız Blogcu.com üyeleri için hazırladığımız aşağıdaki yazı aracılığıyla bunu kolayca yapabilirsiniz:

Yukarıdaki yazıdaki genel açıklamalara ilave olarak yukarıdaki iki müzik çalar için şu iki ayrı detayı de belirtmekte fayda görüyoruz:

1. Mixpod için;

Mixpodda kodları mixpod müzik çalarınızın görünmesini istediğiniz yere eklemeniz gerekyor. Bu da tamamen sizin isteğinize bağlı olarak değişebilecek bir durum. Bizim önerimiz ise sitenizdeki yan kolonun alt kısımlarına doğru, eğer iki kolon varsa da sağdaki kolonun alt kısmına eklemeniz yönünde. Bu konudaki görüşümüz daha çok sayfa yüklenme hızı optimizasyonu ile alakalı bir durumdur.

2. SCM Müzik Çalar için;

SCM Müzik Çalar kodlar tamamen bağımsız kodlardır. Siz nereye eklerseniz eleyin, o yaptığınız tercihe bağlı olarak kendi müzik çubuğunu sayfanın en altına ya da en üstüne ekleyecektir. Bu açıdan kodun body etiketleri arasında herhangi bir yere ekleyebileceğiniz gibi biz optimizasyon açısından bu kodları sayfanızın en altlarında yer body alan etiketinin hemen üstüne eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Önemli Not: Yukarda adı geçen müzik çalarlar ve bunun gibi aynı şekilde pek çok sitede bulunan müzik çalarlar genellikle youtube altyapısı ile çalışmaktadır. Bunun şöyle bir sonucu oluyor, siz sadece müzik dinliyor olsanız dahi aslında arkaplanda bir video oynatıyorsunuz. Videolar ise mp3 formatındaki müzik parçalarına göre büyük ölçüde daha büyük boyutlu dosyalar olmakta. İşte bu nedenle ziyaretçileriniz ya da siz kendi sitenizde müzik dinlerken bir video izleme kadar internet trafiği harcamış oluyorsunuz. Buna bağlı olarak günde 2-3 saatlik müzik dinlemeleriniz eğer kotalı internet (örnek olarak TTNET 6GB) kullanıyorsanız kotanızı aşmanıza neden olabilir. Eğer bu konuda tereddüt yaşıyorsanız bağlı olduğunuz internet sağlayıdan kota durumunuzu kontrol etmenizde fayda var.
Daha yeni Daha eski