Bilgisayarda Isınma Sorunu Nedenleri ve Çözümleri

Bilgisayarda Isınma Sorunu Nedenleri ve Çözümleri

Bilgisayar kullanıcılarının yaşadığı en önemli sorunlardan birisi ısınmadır. Eğer bilgisayarınızı yoğun bir şekilde kullanıyorsanız, muhtemelen bu sorun sizin de başınıza gelmiştir. Isınma; bilgisayarın yavaşlamasına, programların çalışmamasına, oyunun kendisini kapatmasına ve hatta bilgisayarın kapanmasına dahi neden olabilir. Eğer zamanında önlem almaz ve sorunu çözmezseniz, cihazınızda kalıcı hasar oluşması dahi mümkündür. Peki, bilgisayarda ısınma sorunu çözümü için kullanılacak yöntemler nelerdir? Gelin, bu sorunun cevabını birlikte arayalım.



Bilgisayarda Isınma Sorunu Nedenleri Nelerdir?

Birçok kullanıcının farklı platformlarda dile getirdiği “Bilgisayar aşırı derecede ısınıyor” serzenişine daha önce denk gelmişsinizdir. Aslında bu duruma neden olan çok farklı hususlar olabilir. Ancak ortalama kullanıcıların sorunlarının nedenlerinin ortak olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Genel olarak bilgisayar ısınma nedenleri şu şekildedir:

· Fanların bozulması veya hava tahliyesini etkili olarak sağlamamaları

· Hava tahliye kanallarının tıkanması

· Termal macunun özelliğini kaybetmesi

· İşlemcinin gereğinden fazla çalışmasına neden olan yazılımlar

· Yanlış kullanım

Bunların haricinde ısınmaya neden olan farklı sorunlar da elbette vardır ve olabilir. Ancak çoğunlukla nedenlerin burada sayılanlardan biri veya birkaçı olabileceğini unutmayın.

Bilgisayar Isınma Sorunu Çözümü Yöntemleri Nelerdir?

Bilgisayarda ısınma sorunu çözümü için ısınmaya sebep olan durumların ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için kullanılacak farklı yöntemler vardır. Bunlardan öne çıkanlar şunlardır:

· Fan Temizliği

Eğer bilgisayarınızı 2 yıl veya daha uzun bir süreden beri kullanıyorsanız, fan temizliği yaptırmanız gerekir. Elektronik aletler, genellikle manyetik özelliğe sahiptir ve bundan dolayı etraftaki tozları üzerlerine çekerler. Bu durum ise zaman için fanın tıkanmasına neden olabilir. Bu tıkanmayı gidermek için fanın detaylı olarak temizlenmesi gerekir.

· Hava Akımının Sağlanması

Eğer bir laptop kullanıcısıysanız, hava akımının sağlanması için laptopunuzun zemin ile arasını biraz açmanız yararlı olacaktır. Bunun için laptopunuzun kenarlarına kitap veya benzer bir nesne koyabilirsiniz. Böylece hava akımı daha etkili sağlanacak ve yaşadığınız ısınma sorunu çözülecektir.

· Soğutucu Kullanma

Bilgisayarda ısınma sorunu çözümü için tercih edilecek en etkili yöntemlerden birisinin soğutucu kullanmak olduğu söylenebilir. Bu yöntem, laptoplar için geçerlidir. Piyasada bulunan kaliteli soğutuculardan birini satın alarak laptopunuzun altına koyabilir ve sıcaklığın 3-5 derece düşmesini sağlayabilirsiniz.

· Sorunlu Yazılımları Kaldırma

Farklı nedenlerden dolayı bilgisayarlarımıza birçok program yüklüyoruz. Ancak bunlardan bazılarının bilgisayar için uygun olmayabileceğini unutmayalım. Daha açık bir ifade ile güvenilir olmayan sitelerden indirdiğiniz yazılımlar, bilgisayarınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Bu tür yazılımlar güvenlik riski oluşturduğu gibi arka planda işlemciye yoğun yük binmesine de neden olabilir. İşte bu

tür yazılımları kaldırmak, bilgisayarda ısınma sorunu çözümü yöntemlerindendir. Peki, hangi yazılımın işlemciyi zorladığını nasıl anlayacaksınız. Bunun için “Görev Yöneticisi” üzerinden kontrollerinizi yaparak hangi yazılımın gereksiz yüke neden olduğunu tespit edebilirsiniz.

· İşlemciyi Dengeli Modda Çalıştırma

Bilgisayarda ısınma sorunu çözümü için tercih edilecek bir diğer yöntem ise işlemciyi çok fazla zorlamamaktır. Evet, bu yöntem bir miktar performans kaybına neden olacaktır. Ancak ortalama bir kullanıcıysanız, bunu fark etmeyeceğinizi söyleyebiliriz. İşlemciyi dengeli modda kullanmak için sırasıyla Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güç Seçenekleri menülerine girmeniz gerekir.

Bu adımların ardından karşınıza çıkan ekranın hemen sol bölümünde yer alan “Güç Planı Oluştur” butonuna tıklayın. Buradaki seçeneklerden “Dengeli” olanı tercih ettiğinizde, işlemciniz üzerindeki yükü ciddi anlamda kaldırmış olacaksınız. Bu ise bilgisayarda ısınma sorunu çözümü için önemli bir adım olacaktır.

· Termal Macun Değişimi

Uzun zamandır aynı bilgisayarı kullanıyorsanız, işlemcinin ısınmamasında önemli bir role sahip olan termal macunu yenilemelisiniz. Termal macun, direkt olarak işlemcinin üzerine uygulanmalı ve bu işlem özenli bir şekilde yapılmalıdır.

Burada bahsedilen adımların bazıları için uzmanlık gerekebilir. Eğer bu konuda deneyiminiz ve uzmanlığınız yoksa bir bilgisayarcıdan bilgisayarda ısınma sorunu çözümü için yardım alabilirsiniz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski