SSD vs HDD: Hangisi Daha İyi?

SSD vs HDD: Hangisi Daha İyi?

Yeni bir bilgisayar veya laptop almayı düşünüyorsanız, hangi depolama türünü seçeceğinize dair ufak bir kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Geçmişte tek bir tip depolama seçeneği varken, günümüzde ise genel olarak tercih edilen iki farklı depolama alanı türü olduğu söylenebilir. Bunlar; HDD ve SSD adıyla bilinen depolama alanlarıdır. Peki, bu iki seçenekten hangisini tercih etmelisiniz? SSD vs HDD karşılaştırmasında hangisi daha iyi? Bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını sizler için derledik.



HDD (Hard Disk Drive) Nedir?

HDD; geleneksel sabit diskler veya harddisk adıyla bilinen depolama alanlarıdır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan HDD’ler, platler olarak bilinen dairesel disklere sahiptir. Okuma ve yazma işlemi işte bu disklerin dönmesi ile gerçekleştirilir. Diskler ne kadar hızlı dönerse, bahsedilen işlemler de o kadar hızlı olur.

Günümüzde kullanılan harddiskler, marka fark etmeksizin genellikle aynı tasarıma sahiptir. Bu ürünlerin içerisinde verilerin manyetik olarak depolandıkları platler, okuma ve yazma hareketini sağlayan motorlar, yazma ve okuma kafaları, baskılı devreler, kontrol kartı ve güç kondansatörleri bulunur.

SSD (Solid State Drive) Nedir?

Yeni nesil bir depolama teknolojisine sahip olan SSD, katı hal sürücüsü adıyla da bilinir. İçerisinde hareketli parçaların bulunmaması, böyle bir ismi almasına neden olmuştur. SSD’lerin, genel olarak flash bellekler ile benzer bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Negative-AND (NAND) olarak bilinen flash bellekten yararlanılan söz konusu ürünlerin içerisinde çok sayıda NAND yongası bulunabilir. Bu durum ise SSD’lerin yüksek depolama alanına sahip olmasına imkan verir.

SSD vs HDD Kıyaslaması: Hangisini Seçmelisiniz?

Bir depolama alanına ihtiyacınız varsa, hangisi depolama türünü seçeceğiniz konusunda zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için SSD vs HDD kıyaslaması yapmanız ve beklentilerinize karşılık verecek ürünü seçmeniz gerekir. SSD + HDD karşılaştırma yaparken dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar; hız, kapasite, fiyat ve diğer unsurlar şeklinde sıralanabilir.

· SSD vs HDD: Hız

SSD ile HDD arasında seçim yaparken dikkate alınması gereken en önemli hususlardan birisi hızdır. HDD performansı, içerisinde yer alan disklerin dönme hızı gibi unsurlardan etkilenir. Yani burada esas olan, hareketli parçaların hızıdır. Ancak SSD’lerde hareketli parçaların olmaması, çok daha hızlı olmasını sağlar.

HDD’ler genel olarak 5.400 RPM ve 7.200 RPM’lik dönüş hızına sahiptir. 5.400 RPM olan ürünler saniyede ortalama 100 MB, 7.200 RPM olan ürünler ise saniyede ortalama 150 MB veri okuyabilir. Ancak verilerin disk üzerinde farklı konumlarda bulunmasının kaçınılmaz olduğu dikkate alındığında, pratikte okuma hızının daha da düşük olacağı söylenebilir. Buna karşın SSD hızı ise çok daha yüksektir. SSD okuma hızı saniyede 550 MB, yazma hızı ise saniyede 520 MB seviyelerindedir. Son geliştirilen SSD’lerde okuma ve yazma hızlarının saniyede 2,2 GB seviyelerine kadar çıktığı bilinmektedir.

· SSD vs HDD: Kapasite

Kapasite bakımından SSD + HDD karşılaştırma yapıldığında, geleneksel sabit disklerin daha önde olduğu söylenebilir. HDD kapasiteleri 40GB ile 12TB arasında olabilmektedir. SSD kapasiteleri ise nispeten daha sınırlıdır. Ortalama olarak birkaç TB seviyesine kadar olabildikleri ifade edilebilir. Ancak

yakın zamanda bu konuda gelişmeler yaşanacağı ve kapasitenin daha yükseltileceği tahmin edilmektedir.

· SSD vs HDD: Fiyat

Yeni nesil depolama alanı olan SSD’lerin bir takım avantajları bulunmasına karşın fiyatları oldukça yüksektir. Buna karşın HDD fiyatları çok daha makul seviyelerdedir.

SSD vs HDD Karşılaştırma: Sonuç

Buraya kadar yapmış olduğumuz SSD vs HDD karşılaştırmasındaki bütün hususlar dikkate alındığında, SSD’lerin çok daha üstün olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer yeterli bütçeniz varsa tercihinizi SSD’den yana kullanmanızı öneririz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski