Mobil Oyun Yapımında Kullanılan Programlama Dilleri

Mobil Oyun Yapımında Kullanılan Programlama Dilleri


Mobil cihazların geliştirilmesi ve yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte mobil oyunlar hayatımıza girmiştir. Hemen her yaştan insanın keyif alarak oynadığı mobil oyunların nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Mobil oyun yapımı için kullanılan farklı programlama dilleri olduğunu biliyor musunuz? Bu yazımızda, sizlere mobil oyun yapımında kullanılan programlama dilleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Mobil oyun yapmak için kullanabileceğiniz çok sayıda farklı programlama dili vardır. Hatta bazı araçları kullanarak, herhangi bir kod bilgisine sahip olmadan dahi oyun yapabilirsiniz. Ancak gerçekçi olmak gerekirse, beklentilerinizi karşılayacak ve sizi mutlu edecek bir oyun yapmak istiyorsanız, mutlaka bir veya birkaç programlama diline hakim olmanız gerekir. Aksi takdirde “telefondan oyun yapma” veya “kod bilmeden oyun yapma” gibi yöntemler, size hem zaman kaybettirir hem de hayal kırıklığı yaşamanıza neden olabilir.

Mobil Oyun Geliştirmede Kullanılan Programlama Dilleri

· C++

Bu alanda gerçekten kendinizi geliştirmek istiyorsanız, öğrenmeniz gereken ilk programlama dilinin C++ olduğunu söyleyebiliriz. Evet, C++ biraz zor bir dildir ve öğrenilmesi kolay değildir. Zaman zaman sizi zorlayabilir. Ancak buna karşın getirisi de bir o kadar fazla olan bir dil olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. Bu dili öğrendikten sonra diğer dilleri çok rahat bir şekilde öğrendiğinizi göreceksiniz.

Günümüzdeki birçok ünlü oyunun bu programlama dili yapıldığı bilinmektedir. C++ ile mobil oyun geliştirebileceğiniz gibi bilgisayar oyunları, programları ve mobil uygulamalar da geliştirebilirsiniz. Bu dilin öne çıkan özellikleri; sağlam optimize ediciler, hız, bellek yönetiminde etkili kontrol ve grafik tasarımı için güçlü kütüphane şeklindedir. C++ ile yapılan oyunlardan bazıları; League of Legends, Dark Souls, Doom 3 ve Counter Strike.

· C#

Mobil oyun yapımında kullanılan programlama dilleri içinde öne çıkan seçeneklerden bir diğeridir. C Sharp olarak da bilinen bu programlama dili, nesnel tabanlıdır ve Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Birçok uzmana göre bu programlama dilinin geliştirilmesinin temel nedeni, hataların minimum seviyeye çekilmesidir. Zaten derleyici özelliğinin güçlü olması, bunun en önemli işaretidir.

C#, her ne kadar Unity gibi oyun motorlarında etkili sonuçlar verse de, C++ ile kıyaslandığında yapabileceklerinin daha sınırlı olduğu söylenebilir. Buna karşın C#’ı öğrenmesi daha kolaydır. C++ sonrasında öğrenilmesi gereken programlama dilleri listesinde mutlaka yer almalıdır. C# ile yapılan oyunlardan bazıları; Heat 3, NASCAR, Drone the Game ve Monument Valley 2.

· Java

Çoklu okuma ve soketleri desteklemesinden dolayı Java, oyun programcılarının en önemli tercihlerinden birisidir. Üstelik Java ile sadece mobil oyun değil, programlamaya dair aklınıza gelen birçok işlem rahatlıkla yapılabilir. Java dilinin C++ ile benzerlik göstermesi, C++ bilenlerin bu dili kolaylıkla öğrenmesine imkan vermektedir.

Java dilinin özelliklerinden olan çoklu okumanın işlemciden (CPU) en iyi şekilde yararlanma, düşük bellek kullanımı ve yoğun işlemlerde arka planda çalışarak kullanıcıyı engelleme gibi avantajları vardır. Soketlerin en önemli avantajı ise çok oyunculu oyunların geliştirilmesine imkan vermesidir. Java kullanılarak yapılan oyunlardan bazıları; Angry Birds, PES serisinden bazı oyunlar.

· Diğer Diller

Burada bahsedilenlerin haricinde de farklı diller vardır. Bunlardan öne çıkanları şu şekilde sıralamak yanlış olmayacaktır:

> SQL

> JavaScript

> Swift

> Objective-C

> HTML5

> CSS3

Programlama Dilleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mobil oyun yapımında kullanılan programlama dilleri, başlangıçta sizi bir korkutabilir. Özellikle C++ öğrenmeye çalışırken zorlanabilir ve hatta bir süre vazgeçebilirsiniz. Ancak bu noktada planlı ve gerçekçi olmanız gerektiğini asla unutmayın. Hedeflerinizi baştan koyun ve planınızı ona göre yapın. Gerçekçi hedefler ile zaman içinde söz konusu dilleri büyük oranda öğrendiğinizi göreceksiniz. Bu aşamadan sonra ise kendi oyunlarınızı yapabilirsiniz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski